רקע
בימים אלה מתנהלת במדינת ישראל מלחמת ״חרבות ברזל״, לצערנו נאלצנו כולנו לגלות עד כמה חדר ממ״ד (מרחב מוגן דירתי) הוא חשוב ומציל חיים, חדר ממ״ד מגן מפני טילים, גזים רעילים, רעידות אדמה ואיומים אחרים שעשויים להתרחש.
במדינת ישראל, בעבר המרחבים המוגנים שעמדו לרשות האוכלוסייה בארץ לטובת התגוננות מפני האיומים שצוינו היו אך ורק מקלטים.
בשנת 1992, לאחר תום מלחמת המפרץ הראשונה ובעקבות הטראומה והחרדה הלאומית שליוותה את אזרחי ישראל במהלך המלחמה כתוצאה משיגור הטילים מעיראק לישראל, אושרו תקנות מיוחדות לפיהן בכל מבנה חייב להימצא מרחב מוגן תקני, האפשרויות הן: מרחב מוגן דירתי (ממ"ד), מרחב מוגן קומתי (ממ"ק) או מרחב מוגן מוסדי (ממ"מ) – במבנים ציבוריים.
המרחבים המוגנים שצוינו (ממ״ד ממ״ק ו-ממ״מ) מגינים מפני מגוון רחב של איומים מסכני חיים.
זמן ההגעה אליהם מהיר הרבה יותר בהשוואה לזמן הנדרש להגעה למקלט משותף או ציבורי מכיוון שהוא נמצא כחלק מהדירה עצמה ולא בתחתית הבניין.
זמן ההגעה למרחב המוגן הינו קריטי במיוחד כאשר מדובר באנשים קשישים, משפחות עם ילדים קטנים, נכים, כאשר ישנן אזעקות באמצע הלילה ועוד.
כמו כן, לרוב רמת התחזוקה שלהם גבוהה, גם כן מאותה הסיבה, בשל היותם חלק מהדירה, הקומה, או המבנה הציבורי.
לכן, בעקבות הסיבות הללו ובעקבות התוצאות הקשות של סבבי הלחימה במהלך השנים האחרונה ובמלחמת ״חרבות ברזל״ במיוחד, אין ספק שהתקנות שאושרו בשנת 1992 הינן הצילו ומצילות חיים רבים וחשיבות המרחב המוגן אינו מוטל בספק.
מתוך אתר פיקוד העורף
מהן התקנות שאושרו בשנת 1992?
התקנות שאושרו בשנת 1992 לאחר מלחמת המפרץ מחייבות כל בניין חדש שנבנה, מכל סוג שהוא בבניית מרחב מוגן.
התקנות כוללות הנחיות לאופן בניית המרחב המוגן, תקנות בטיחות, מה הוא אמור לכלול, איבזור, סטנדרט בניה, גודל ומימדים ועוד.
להלן *חלק קטן* מהתקנות:
- הכניסה לממ״ד חייבת להיות מתוך הבית
- שטח הפנים יהיה מינימום 9 מ״ר
- גובה חדר הממ״ד יהיה בין 2.5 ל-2.8 מטר
- עובי הקירות המינימלי הוא 30 ס״מ
- עובי הרצפה המינימלי הוא 20 ס״מ
- קירות הממ״ד יהיו מבטון מזוין שנוצק כמקשה אחת
- דלת פלדה בלבד
- חלון אלומיניום אטום מפני גזים ועמיד מפני הדף
- התקנת מזגן אך ורק על פי תקן מיוחד
- התקנות מגדירות גם כמות שקעי חשמל, תקשורת, טלוויזיה ותאורה
- איסור ציפוי חרסינה או קרמיקה על הקירות
תהליך הוספת חדר ממ״ד לדירות בבניין משותף בהליך מקוצר
לנוכח המציאות במדינת ישראל וההבנה כי הממ״ד הינו הכרחי ומציל חיים אושרו תקנות להוספת חדר ממ״ד בבנייני מגורים משותפים בהליך מקוצר.
על פי תקנות רישוי מקוצר בחוק התכנון והבנייה, הקמת ממ"ד כרוכה בקבלת היתר בנייה בהליך רישוי מקוצר.
כל בית מגורים שיש לו היתר בנייה מסודר או בניין שנבנה לפני שנת 1965 יכול להגיש בקשה להוספת/בניית חדר ממ״ד.
האישור בהליך מקוצר ניתן בכפוף לזכויות הבניה בתב"ע ולחוק התכנון והבנייה, וכל עוד הממ"ד אותו מבקשים להוסיף הינו בתוך קווי הבניין המוגדרים בתב״ע והוא עומד בגודל המינימלי הנדרש על פי התקן.
במסגרת תקנות ההליך המקוצר, ההליך אינו כרוך בתשלום לרשות מקרקעי ישראל, אינו כרוך בתשלום לרשות למקרקעי ישראל, ההליך פטור מתשלום היטל השבחה וקיים פטור מהעברת תיק מידע בניין לוועדה המקומית לתכנון ובנייה.
הבקשה לוועדה המקומית לתכנון ובניה עבור קבלת ההיתר תוגש בשם הבניין בו יתבצע הפרויקט ע״ אדריכל או מהנדס בניין ותכלול את כל המסמכים הנדרשים: דו״ח קונסטרוקטור, אישור פיקוד העורף, תכנון אדריכלי ועוד.
לאחר קבלת היתר בנייה ניתן לעבור לשלב הביצוע.
יתרונות נוספים
מעבר ליתרון הבטיחותי שכבר נאמר והשקט הנפשי ישנם יתרונות נוספים בהקמת חדר ממ״ד:
- הממ״ד מעלה את ערך הדירה – מדובר בהוספת חדר לכל דבר לדירה שלכם, שטח הדירה יגדל וערך הדירה יעלה בהתאם,
לרוב עליית ערך הדירה תהיה גדולה יותר מעלות הממ״ד! - הליך מקוצר – כל תוספת בניה שעולה בדעתכם מחייבת כמות בלתי הגיונית של אישורים, הליכי בירוקרטיה ארוכים ומתישים והוצאות כספיות מיותרות, בהליך המקוצר רוב התהליכים הבירוקרטיים אינם קיימים.
- פטור מהיטל השבחה – היטל השבחה הוא סוג של מס, שיש לשלם לוועדה המקומית לתכנון ולבנייה, במקרים בהם ערך המקרקעין עולה כתוצאה מהחלטה או אישור של ועדה זו.
כלומר, כל השבחה אחרת שבעל דירה או הרשות המקומית מבצעים מחייבת בהיטל השבחה, מס של 50% על עליית ערך שנוצרה כתוצאה מהשבחה מסוימת.
במקרה הזה מקבלים פטור מלא מתשלום היטל ההשבחה! - עלויות – כיום קיימים פתרונות זולים להוספת חדר הממ״ד, באמצעות טכנולוגיות חדשניות כמו הרכבת ממ״ד שהוכן מראש לשלד של בניין קיים, לכן העלות לכל דירה יכולה להסתכם בסכום נמוך יחסית.
לסיכום
חשוב לציין, על מנת לבצע את התהליך באופן המהיר, היעיל והאיכותי ביותר, כך שהממ״ד יעמוד בכל התקנים והדרישות של פיקוד העורף וכמובן גם יתאים מבחינה תכנונית למבנה ולדירה שלכם יש להתייעץ עם חברה שמתמחה בתחום החדרים הממוגנים.