עד השנים האחרונות תיק ההשקעות ה"קלאסי" של משקיע ממוצע היה מורכב ממניות ואיגרות חוב (אג"ח) בלבד. עם זאת, לאור הריבית הנמוכה ששררה בשוק העולמי העשור האחרון, והיעדר השקעות סולידיות בעלות תשואה ראויה, חיפשו המשקיעים אלטרנטיבות השקעה נוספות בנוסף למטרה של פיזור הסיכונים בתיק ההשקעות. השקעות שאינן חלק מהתיק הקלאסי שצוין לעיל, זכו לשם "השקעות אלטרנטיביות". בכתבה זו נפרט מעט על סוגי ההשקעות המצויות תחת ההגדרה הרחבה: השקעות אלטרנטיביות.
נדל"ן מניב/יזמי וקרנות נדל"ן
ראשית, נציין כי השקעה בנדל"ן ה"קלאסי", כגון רכישת דירה להשקעה או משרד כנכס מניב, נכללות אף הן תחת ההגדרה הרשמית של השקעות אלטרנטיביות. עם זאת, היום נכון יותר להסתכל על נדל"ן באחזקה ישירה (שלא במסגרת קרן, כפי שיפורט) כהשקעה בנדל"ן, שהינה מסלול השקעה נפרד, ולא כהשקעה אלטרנטיבית.
יחד עם זאת, קרנות שמשקיעות בנדל"ן מניב הינן השקעה אלטרנטיבית לכל דבר ועניין. במקרה זה, המשקיע משקיע בקרן יחד עם שותפים מוגבלים נוספים (LP- Limited Partners) ומנהל הקרן (GP- General Partner) הוא שמחליט באופן בלעדי על אופן ההשקעה של הכספים המושקעים וזאת בהתאם למסמך העקרונות של הקרן. קרן נדל"ן תשקיע בנדל"ן מניב כגון בנייני משרדים ובנייני דירות באזורים מבוקשים, מרכזים לוגיסטיים (מרלו"גים), מלונות, דיור מוגן ומעונות סטודנטים וכדומה או תקנה נכסים לטובת השבחה ומכירה. הרווחים של הקרן שמחולקים למשקיעים מגיעים מההכנסות שנובעות מהשכרת הנכסים או מהרווח הנוצר ממכירת הנכסים לאחר השבחתם.
קרן גידור
קרן גידור היא קרן השקעות המשקיעה בשוק ההון – מניות ואג"ח, אשר מטרתה להשיא תשואה עודפת על מדד הייחוס בכל מצב של השוק באמצעות שימוש בטכניקות פיננסיות של קנייה ו/או מכירה בחסר (שורט) ו/או מסחר באופציות. שמה של הקרן בעצם נובע מכך שהיא "מגדרת" את התיק שלה בהתאם למצב השוק.
קרנות פרייבט אקוויטי (Private Equity)
קרן פרייבט אקוויטי היא קרן השקעות פרטית, שמטרתה לרכוש חברות (פרטיות או ציבוריות) שנמצאות במצב מצוקה פיננסית (מה שקרוי: דיסטרס) או חברות בעלות פוטנציאל השבחה וזאת במטרה לשפר את רווחיותן – דרך שיטת ניהול חדשה, צמצום הוצאות, פתיחה לשווקים חדשים וכו'. לאחר ההשבחה הקרן תשאף למכור את החברה לגוף אחר או להכניס שותף נוסף בשווי גבוה משמעותית מהשווי בו רכשה את החברה.
הלוואות חברתיות – P2P
פלטפורמות בעלות רישיון אשראי מורחב המאפשרות לאנשים פרטיים להלוות כסף לאנשים אחרים ו/או לחברות פרטיות, באמצעות הפלטפורמה. הלכה למעשה, כל השקעה של מלווה מחולקת למס' רב של לווים על מנת לפזר את הסיכון של המלווה. הלווים הינם בדר"כ לווים בעלי סיכון גבוה יותר מהמקובל ולכן המשקיע (המלווה) זכאי לתשואה/ריבית גבוהה יותר משמעותית מהריבית בשוק הבנקאי.
רכז הצעה / השקעות המונים
מדובר על גופים בעל רישיון מרשות ניירות ערך אשר מאפשרים לציבור הרחב ולאנשים פרטיים להשקיע בחברות הייטק פרטיות ו/או לתת הלוואות ליזמים במתכונת של איגרות חוב. מתווה זה החל בישראל החל משנת 2017 ושאוב ממהלך שהחל בארה"ב בשנת 2012 וקרוי בשם JOBS Act.
מטבעות קריפטו / סחורות / מט"ח
השקעות במטבעות קריפטו (כגון ביטקוין), השקעה בסחורות (זהב, כסף, חיטה וכו') וכן השקעה במטבע חוץ (מט"ח), אף הם נחשבים כהשקעות אלטרנטיביות וניתן לסחור ולהשקיע בהם גם באופן עצמאי.
—
בעבר, השקעות אלטרנטיביות היו מיועדות למשקיעים כשירים (לפי ההגדרה בחוק) בלבד ורף ההשקעה המינימלי היה של בסך של מיליוני ₪. עם זאת, בשנים האחרונות, ולאור הביקוש הגובר למוצרי השקעה אלו, פתחו גופים פיננסיים, גופים מוסדיים וחברות ביטוח מסלולים שונים של השקעות אלטרנטיביות מסכומי השקעה נמוכים יותר, אשר פונים לקהל הרחב ואשר רף ההשקעה המינימלי בהן עומד על מאות אלפי ₪ לעיתים גם על עשרות אלפי ₪ בלבד. יחד עם זאת, חשוב לשים לב שמרבית ההשקעות האלטרנטיביות אינן השקעות סחירות בניגוד להשקעה ישירה בשוק ההון.