לאחרונה נשמעים בתקשורת חששות רבים מהורדת דירוג לישראל. בנוסף, רק לאחרונה הורידה סוכנות הדירוג פיץ' במפתיע את הדירוג של ארה"ב, מדירוג "מושלם" לרמה אחת פחות.
אז מהו דירוג אשראי ולמה הוא כזה חשוב?
דירוג אשראי הוא מעין "ציון" שניתן לאנשים, חברות ומדינות ולמעשה מנסה לשער את יכולתם לפרוע את החובות שלהם/ן. ככל שדירוג האשראי של הגוף גבוה יותר, כך הוא נחשב "חזק" יותר וכאחד כזה שיכולת הפירעון שלו טובה יותר. דירוג האשראי מבוסס על מספר גדול של פרמטרים, בין היתר: (1) ההיסטוריה הפיננסית של אותו הגוף (האם עמד במועד בכל תשלומי העבר שלו), (2) אילו נכסים הוא מחזיק ומה השווי שלהם (3) מה סך החובות שיש לאותו גוף (4) מה ההכנסות / אחוזי הצמיחה של אותו גוף (5) לגבי מדינות: היציבות במדינה ומהו מדד השחיתות.
דירוג האשראי משמש משקיעים וגופים פיננסיים לצורך הערכת סיכונים בנוגע ליכולת הפירעון של הגוף הלווה. ככל שדירוג האשראי של גוף לווה גבוה יותר, כך התשואה שעליו להעניק למשקיעים נמוכה יותר, משום שהתשואה הנדרשת נמצאת ביחס הפוך לסיכון.
מיהם הגופים המדרגים?
דירוג האשראי מתבצע על ידי חברות המתמחות בניתוח כלכלי של חברות ומדינות ויש כאלו לא מעט – חלקן לאומיות (של אותה מדינה) וחלקן בינלאומיות. חברות הדירוג הבינלאומיות המובילות בעולם כיום הן: מודיס, סטנדרט אנד פורס ופיץ'. כמו כן, ייתכן מצב בו חברות דירוג שונות ייתנו דירוג או אופק שונה לאותה מדינה.
למה דירוג האשראי כזה חשוב
כאמור, דירוג האשראי משמש גופים פיננסיים, משקיעים ומדינות לצורך הערכת הסיכונים בנוגע ליכולת הפירעון של הלווה – בין אם מדובר באדם פרטי, חברה או מדינה. ככל שדירוג האשראי של גוף לווה גבוה יותר, כך הריבית שעליו לשלם על ההלוואה נמוכה יותר, משום שהסיכון נמוך יותר.
חברות ומדינות נוהגות ללוות כספים מגופים פיננסיים, משקיעים ואפילו ממדינות אחרות, ועושות את זה באמצעות הנפקה של אגרות חוב (אג"ח). איגרת חוב מגדירה את הסכום שניתן כהלוואה, תקופת ותנאי התשלום ובעיקר את הריבית שישלם הגוף הלווה למלווה – וכפי שכתבנו, ככל והדירוג של הגוף הלווה גבוה יותר, כך הריבית שישלם על ההלוואה במסגרת האג"ח תהיה נמוכה יותר.
בנוסף לדירוג האשראי עצמו, חברות הדירוג מפרסמות גם אופק להמשך דירוג. אופק הדירוג משמש מבט צופה עתיד לגבי שינוי (העלאה או הורדה) של הדירוג בעתיד. אופק "שלילי" הוא "תמרור אזהרה" המצביע על בעיות וצפי להורדת דירוג בעתיד הקרוב. אופק "יציב" מצביע כי לא צפוי שינוי בדירוג האשראי בעתיד הקרוב והוא צפוי להישאר ברמה הנוכחית. אופק "חיובי" מצביע על אפשרות לשיפור הדירוג בעתיד הקרוב.
אוקיי, הבנתי. אבל איך זה ישפיע עלינו, האזרחים?
תקציב המדינה מגדיר את הוצאות המדינה והממשלה על שירותים שניתנים לציבור בכלל תחומי החיים – חינוך, ביטחון, בריאות, רווחה, תחבורה, תשתיות וכדומה. החזר החובות של המדינה הוא המקור התקציבי הראשון ממנו מתחילים בכל בנייה של תקציב מדינה חדש. החזר החובות של מדינת ישראל מהווה כ-30% מסך תקציב המדינה. לכן, במקרה של הורדת דירוג, הריבית שתשלם המדינה על ההלוואות שלה תעלה ולכן החזר החובות יתפוס נתח גדול יותר מתקציב המדינה, מה שיותיר פחות תקציב לשירותים לאזרח. לאור כך, על מנת לעמוד ביעדי התקציב והגירעון, וכדי שהמדינה תוכל לתת שירותים בסיסיים לאזרח, ייתכן כי בהמשך המדינה תהיה חייבת להעלות מיסים לאזרחים.בנוסף להשפעה הישירה שתוארה לעיל, ביחס למתן פחות שירותים לאזרח והעלאת מיסים, הורדת דירוג אשראי למדינה מהווה תמרור אזהרה למשקיעים מחו"ל, מה שגורר פחות השקעות במדינה ובחברות באותה מדינה ועניין זה מהווה "מקל" נוסף בגלגלי כלכלת אותה המדינה.