- על פי מחקרים שונים שנעשו כ-75% מכלל העסקאות בבורסות של ארה״ב מתבצעות ע״י מסחר אלגוריתמי-רובוטי.
המספר הזה הינו דרמטי ביותר ומשפיע מאוד על התנועה של שוק המניות ועל מהירות התגובה של המניות לידיעות מסוימות.
כמו כן, אחוז הפעולות שנעשות ע״י מערכות מסחר אלגוריתמיות עולה משנה לשנה באופן קבוע. לשם השוואה, בשנת 2003 רק כ-15% מהפעולות התבצעו ע״י מערכות אלגוריתמיות-רובוטיות.
- תקופת ההחזקה הממוצעת במניות ירדה משמעותית במהלך השנים, משמונה שנים בשנות ה-60 לפחות משישה חודשים בתקופה האחרונה. נתון זה משקף עלייה במסחר לטווח קצר, תנודתיות מוגברת בשוק, חוסר סבלנות מצד המשקיעים, התמקדות יתרה בטרנדים זמניים ועוד.
- מחקרים מצביעים על כך שקצת פחות מ-1 מכל 10 סוחרים בודדים משיגים רווחיות עקבית בשוק המניות ומצליחים ״להכות את השוק״, מה שמדגיש את הקושי לנצח את השוק והמדדים המרכזיים (כמו sp500 ונאסד"ק) באופן עקבי.
אף על פי שהנתון הזה די ידוע ומוכר בקרב אנשי קהילת שוק ההון, הריגוש והאדרנלין שמסחר בשוק המניות מייצר גורם לסוחרים לבצע פעולות מיותרות שלא לצורך ועקב כך לאבד תשואה משמעותית בטווח הקצר והארוך.
- יודעים כמה הייתם מרוויחים אם היית משקיעים היום לפני 20 שנים (שנת 2003) במניות הביג-טק הגדולות?
קחו כמה לדוגמא:
נטפליקס – 21,843%
אפל -53,064%
מיקרוסופט – 1,208%
אמאזון – 6,741%
- הבורסה למניות הראשונה שהוקמה אי פעם הייתה בשנת 1602 באמסטרדם, הבורסה הזאת קיימת עד היום והיא כמובן נחשבת לותיקה בעולם.
היא הוקמה בעיקר כדי לתת מענה למושבות ההולנדיות במזרח אסיה והחברה הראשונה שהונפקה בו הייתה חברת הודו המזרחית ההולנדית שעסקה בעיקר בסחר ימי.
בשנת 2000 הבורסה התמזגה עם מספר בורסות נוספות והיא נקראת כיום Euronext.
- כמה מיליונרים ומיליארדרים עשו את הונם בזכות השקעות בשווקי המניות?
אז לפי מחקרים שנעשו התשובה היא באזור ה-10% אחוזים.
המוכר והמפורסם בעולם עד היום זהו כמובן וורן באפט האגדי, אשר הונו האישי מוערך כיום סביב ה-126$ מיליארד דולר.
- שוקי המניות חוו נפילות משמעותיות לאורך ההיסטוריה. אחת ההתרסקויות הבולטות ביותר הייתה התרסקות במהלך ״השפל הגדול של 1929״ שמהלכו השוק ירד מהשיא בכמעט 90% (!) שהובילה למיתון כלכלי חמור. קריסות משמעותיות נוספות כוללות את בועת הדוט.קום בתחילת שנות ה-2000 והמשבר הפיננסי העולמי בשנת 2008.
אירועים אלו משמשים תזכורת לתנודתיות הטבועה ולסיכונים הכרוכים בהשקעות בבורסה.
- את העונש הכי חמור בהיסטוריה שקיבל אדם כלשהו על מרמה ועבירות בשוק ההון, זכה לקבל ברנרד מיידוף בשנת 2009 – 150 שנות מאסר על הונאת אלפי משקיעים בהיקפים של כ-65 מיליארדי דולרים בשיטת פונזי.
ההונאה הייתה כה חריגה וגדולה בהיקפה עד שבשנת 2022 אף יצאה סדרה שלמה בת 4 פרקים בנטפליקס (״מיידוף: המפלצת מוול סטריט״) שמספרת את הסיפור המרתק.
- היום הכי טוב בהיסטוריה של שוק המניות האמריקאי התרחש בתאריך 15 למרץ 1933 – ביום זה המדד המוביל, הדאו ג׳ונס, עלה ב-15.34% אחוזים. העליה מיוחסת לתוכנית הניו דיל של הנשיא רוזוולט ולמאמצים לייצב את מגזר הבנקאות שקרס במהלך השפל הגדול.
לעומת זאת, היום הגרוע ביותר בהיסטוריה של השוק האמריקאי התרחש בתאריך 19 באוקטובר 1987 – ביום זה הדאו ג׳ונס קרס ב-22.6% אחוזים והיום הזה מכונה ״יום שני השחור״.
ירידה זו הקריסה בעקבותיה את רוב שווקי העולם ויצרה זעזוע שהשלכותיו הובילו לרגולציות חדשות אשר תקפות עד היום ואמורות להגן על המשקיעים.
מה שמעניין בעיקר לגבי ״יום שני השחור״ היא שהסיבה לקריסה המטורפת אינה ברורה עד היום.
- הבורסה אינה רק זירה למסחר במניות ותו לא. לנפילות בבורסה יכולות להיות השפעות נרחבות על הכלכלה הגלובלית מעבר להפסדים פיננסיים של חברה כזאת או אחרת. נפילות בבורסה יכולות להוביל לקיצוצים במקומות עבודה, להפחתת הוצאות הצרכנים ואפילו למיתון. הבנת הקשר בין שוק המניות לכלכלה הכוללת חיונית לקובעי מדיניות ומשקיעים כאחד.